Zdrowa, pełnowartościowa i zbilansowana dieta to najważniejszy element profilaktyki zdrowotnej. Także podczas procesu odchudzania powinniśmy pamiętać o wielu zasadach, dzięki którym nie tylko zrzucimy nadprogramowe kilogramy, ale również zapewnimy naszemu organizmowi właściwą dawkę mikro i makroelementów. Oto pięć głównych zasad, które sprawią, że nasze odchudzanie będzie nie tylko skuteczne, ale przede wszystkim zdrowe i bezpieczne.
1. Zadbaj o właściwe nawodnienie
Dorosły człowiek powinien przyjmować minimum 2 litry płynów dziennie – zapotrzebowanie to zwiększa się podczas choroby, wysokich temperatur oraz zwiększonej aktywności fizycznej. Zrezygnuj jednak z gotowych soków czy słodzonych napojów: są one kaloryczne oraz zawierają dużą ilość cukru i niezdrowych substancji konserwujących. Pij przede wszystkim wodę niegazowaną (możesz dodać do niej owoce lub miętę do smaku), świeże soki owocowe lub warzywne oraz niesłodzoną herbatę i napary ziołowe.
2. Wybieraj nieprzetworzone produkty
Zrezygnuj z gotowego jedzenia, wypełnionych sztucznymi konserwantami wyrobów mięsnych oraz produktów, które w składzie zawierają konserwanty, wzmacniacze smaku i barwniki. Mięso, jaja, ryby, warzywa i owoce to główne elementy, które powinny znajdować się w Twojej lodówce. Niemal wszystkie dodatki możesz kupić w wersji ekologicznej, która pozbawiona jest sztucznych substancji.
3. Zadbaj o dużą ilość warzyw
Połowa każdej porcji jedzenia powinna składać się z warzyw: nie tylko surowych czy w postaci sałatki. Możesz wybierać warzywa duszone, konserwowe lub pieczone. Zadbaj także o wprowadzenie warzywnych gulaszów i gęstych, wartościowych zup, które obfitują w różne warzywa.
4. Szukaj alternatyw
Odchudzanie nie jest krótkim procesem, podczas którego tracimy kilogramy. To zmiana naszych nawyków żywieniowych na resztę życia. Oznacza to, że w wielu przypadkach będziemy musieli szukać alternatyw. Na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi wybierz lampkę czerwonego wina zamiast słodkiego drinka z colą. Jeśli idziesz na pizzę szukaj takiej, która oferuje dania ze świeżych, lokalnych produktów. W restauracjach wybieraj mniej kaloryczne potrawy. Jeśli masz ochotę na słodkości wybierz sałatkę owocową lub lodowe sorbety zamiast dużego kawałka ciasta. To rzeczy, które mają wpływ na Twoją sylwetkę i zdrowie.
5. Zadbaj o makroelementy
Człowiek potrzebuje do życia białek, tłuszczy i węglowodanów. Niestety, w wielu przypadkach dieta jest źle zbilansowana – w szczególności nadmiar węglowodanów występuje powszechnie w diecie, w której obfitują produkty mączne (pieczywo, placki, makarony itp). Przyjrzyj się swojemu odżywianiu i skup się na wprowadzeniu zdrowych tłuszczy oraz łatwo przyswajalnych warzyw, większość węglowodanów czerp z warzyw i owoców. Szybko zauważysz różnicę w swoim samopoczuciu oraz w wyglądzie ciała.
Najnowsze komentarze